2008 m. spalio 20 d., pirmadienis

Kada leisti vaiką į mokyklą?

Pagal Švietimo įstatymą vaikas privalo lankyti pirmą klasę, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 7 metai. Jeigu tėveliai pageidauja, o pedagogai patvirtina, kad vaikas subrendęs mokyklai, į pirmą klasę jis gali ateiti ir anksčiau, t. y. 6 metų.

Ką turi padaryti tėvai, kurie nori leisti į mokyklą šešerių metų vaiką?


Šešiamečių vaikų brandą tikrina psichologas. Tėvai turi kreiptis į miesto ar rajono Pedagoginę-psichologinę tarnybą. Čia dirbantys specialistai patikrins vaiko pasirengimą mokyklai ir parašys rekomendaciją.

Jeigu į mokyklą susiruošė šešiametis, psichologo patikrinimas privalomas. Tėvų noras ir požiūris į savo vaiką ne visada sutampa su ugdymui reikalingais vaiko brandumo požymiais. Jei vaikas žino raides, to nepakanka leisti jį į mokyklą. Būsimas pirmokas turi būti emociškai atsparus, nesivaržyti bendrauti, nesibaiminti atsidurti tarp nematytų žmonių ir t. t.
Vaiko amžius neturėtų būti vieninteliu kriterijumi apsisprendžiant, ar leisti vaiką į mokyklą. Svarbu yra vaiko branda. Yra vaikų, kurie pasirengę eiti į mokyklą jau penkerių. Kiti subręsta vėliau. Tačiau nereikėtų laukti ilgiau nei sukaks 7 metai. Ši riba nustatyta ir Švietimo įstatyme.
Dažnai vaikai mokyklą pradeda lankyti šešerių metų. Iš tiesų, jei vaikas yra motyvuotas, aktyvus, pasitikintis savimi, net raides pažįsta ir skaičiuoti moka, neprasminga laukti, kol sukaks septyneri. Laukiant, stabdant vaiką, slopinant jo aktyvumą galima padaryti ir meškos paslaugą – vaiko susidomėjimas ir noras eiti į mokyklą dings, jam taps nebeįdomu.
Jei tėvai abejoja, ar leisti šešiametį į mokyklą, ar ne, verta pasitarti su priešmokyklinės grupės ar darželio pedagogu. Arba tiesiog dirstelėti į priešmokyklinio ugdymo standartus ir permąstyti, ar jų vaikas jau pasirengęs mokyklai.




Verta pasiskaityti.


http://www.ve.lt/?rub=1065924810&data=2007-06-11&id=1181494363
http://www.mamosdienorastis.lt/index.php?id=mk-a-mokyklon-6ar7
http://www.tindirindi.lt/about.php?page_id=108
http://www.ve.lt/?rub=1065924810&data=2005-04-14&id=1113405225
http://supermama.lt/portal/content/view/97/122/
http://www.mokytoja.lt/puslapiai/373/

Komentarų nėra: