2009 m. vasario 3 d., antradienis

Jei peršti gerklę


Jei peršti gerklę, kimsta balsas, sunku atsikosėti – tai pirmieji peršalimo, viršutinių kvėpavimo takų uždegimo požymiai.
kaip palengvinti tą nemalonų jausmą?
Čiobrelių užpilu tinka skalauti perštinčią gerklę.

JAV specialistai sako, kad norint išvengti kosulio reikia kramtyti mėtinę kramtomąją gumą. Pasirodo, ji apsaugo ne tik nuo ėduonies, bet ir nuo kosulio. Pradėjus perštėti gerklei, specialistai rekomenduoja 3-4 kartus per dieną dantis valyti pasta, kurioje yra mėtų arba pušų ekstrakto, – ji neleidžia virusams įsiskverbti į gleivinę ir daugintis.

Yra ir daugiau efektyvių būdų, padedančių įveikti kosulį ir išsaugoti sveikatą net siaučiant gripui.

Nueikite į pirtį arba sauną. Jeigu įmanoma, 10-15 minučių pasėdėkite karštoje vonioje, ištirpinę joje pusę stiklinės sausų garstyčių (vanduo turi nesiekti širdies srities), paskui apsivilkite šiltą pižamą, užsimaukite vilnones kojines, prieš tai į jas įbėrę sausų garstyčių, ir eikite gulti.

Kasdien vartokite polivitaminus, o gerklę skalaukite vaistingųjų augalų (medetkų, ramunėlių, ąžuolo žievės) antpilais.

Jeigu peršti gerklę, gerkite tonizuojamąjį ir stiprinamąjį raktažolių antpilą. 3 arbatinius šaukštelius džiovintos žolės užpilkite 300 g verdančio vandens, 30 minučių palaukite ir gerkite po 1/3 stiklinės antpilo 3 kartus per dieną. Jeigu neturite raktažolių, galite pasigaminti naminių vaistų.

Į 1 stiklinę morkų sulčių įdėkite 3 šaukštus medaus, įlašinkite keletą lašų augalinio aliejaus ir vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 4-5 kartus per dieną.

1 arbatinį šaukštelį pušų pumpurų užpilkite 1 stikline vandens, užvirinkite, atvėsinkite, perkoškite, padalykite į 4 dalis ir išgerkite per dieną. Prieš gerdami antpilą pašildykite.

Į 1 stiklinę pieno įberkite 1 valgomąjį šaukštą šalavijo žolės, pamažu užvirinkite ir gerkite karštą gėrimą prieš eidami miegoti.

Šaltiniai:
http://www.sveikatossodas.lt/index.php?lang=1&sid=277&tid=1257
http://www.sekunde.lt/content.php?p=read&tid=36115

6 komentarai:

VaidaB rašė...

Ko tik nesu išbandžiusi, peršalimui gydyti... O čia pačiu laiku pasirodė informacija ir nauji (bent jau mano neišbandyti) "receptai", kaip pagelbėti savo vargšei gerklei...
Jau šįvakar išbandysiu!

Vaivaj rašė...

Tikiuosi padės :-)

Unknown rašė...

o kuo skiriasi gerkles skalavimas nuo tiesiog zoleliu nuoviru gerimo? ar butina praskalauti ir isspjauti ar galima tiesiog gerti tas visas arbateles?

Vaivaj rašė...

Visiškai teisingai: skalavimas yra tada, kai išspjauni skystį. Kai skalauji, visokie negerumai yra išspjaunami. O jei tik geri, tai gerklę tik šildai, bet jos nedezinfekuoji.

e-vaistine.lt rašė...

Pakeiskite nuotraukėlę - jos neberodo.

Vaivaj rašė...

Ačiū, pakeičiau.