2009 m. spalio 26 d., pirmadienis

Spygliuočiai sveikatai



1. Kankorėžių sirupas puikiai tinka bronchitui gydyti. Tik nuo jo labai prakaituojama. Todėl verta vartoti nakčiai.

2. Sergantiems gripu patartina kas 3 valandas skalauti gerklę pušų pumpurų nuoviru.

3. Jei kankina kosulys, išsivirkite pušies pumpurų nuovirą. Vieną dalį ką tik surinktų pušies pumpurų nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į emaliuotą indą ir užpilkite dviem dalim šalto vandens. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 – 20 minučių. Tuomet į gautą nuovirą įpilkite dar tiek verdančio vandens, kad susidarytų prieš tai buvęs skysčio kiekis. Įberkite dvi dalis cukraus ir nuolat maišydami dar kartą užvirinkite. Gerkite po vieną valgomąjį šaukštą nuoviro su arbata arba pienu. Šis nuoviras patenkins vitamino C poreikį bei padės atsikratyti kosulio.

4. Po lygiai sumaišyti cukrų ir pušų sakus, iš mišinio susukti žirnio dydžio rutuliukus ir išdžiovinti juos. Čiulpti po 1 rutuliuką 3 kartus per dieną po valgio.

5. Atsikosėjimui lengvinti: imti 4 paprastosios eglės kankorėžius ir pavirti 0,5 litro vandens. Po 15 min. nukošti ir gerti po valgomąjį šaukštą 4 kartus per dieną po valgio.

6. 40 gramų eglių spyglių užplikyti 200 mililitrų verdančio vandens, 20 minučių pavirinti ant mažos ugnies ir tada, indą sandariai uždengus, dvi valandas palaukti, kol prisitrauks. Nukošti ir įpilti tiek virinto vandens, kad susidarytų prieš tai buvęs nuoviro kiekis.
Visą šį kiekį reikia išgerti per 2-3 kartus.

7. 40 gramų smulkintų žalių eglės kankorėžių užplikyti 200 mililitrų verdančio vandens, 30 minučių pavirinti ant mažos ugnies, nukošti ir įpilti tiek virinto vandens, kad susidarytų prieš tai buvęs nuoviro kiekis.
Šiuo nuoviru reikia skalauti gerklę (5-6 kartus per dieną).



Šaltiniai:
www.sveikas-zmogus.lt
www.gamtosgalerija.lt
www.tavovaikas.lt

3 komentarai:

Tinakris rašė...

Kai vaikas kosėja, aš užverdu puodą vandens, įlašinu keletą lašų kėniaus eterinio aliejaus ir pastatau kambaryje. Labai gerai veikia kvėpavimo sistemą :)

Lileta rašė...

Kai sirgau ,pažystama davė pumpuriukus užpiltus degtine ,reikia šaukštą į arbatą įsidėti .Skonis labai specifinis ,bet labai padėjo .Tik ,kad vaikams netinka .

Vaivaj rašė...

Apie kėnį nesu nieko girdėjusi. reikės pasidomėti ;-)

Lileta, esu girdėjusi apie tokią užpiltin, bet pati nebandžiusi. Įtariu, tikrai turi padėti.