2009 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Sausas kosulys



Sausas kosulys nenaudingas, dirgina krūtinę, sukelia nemalonius pojūčius.
Šis kosulys kankina labiau nei drėgnas, kaip gi nuo jo gintis, kaip palengvinti tą baisų tąsymą??? Kaip sausą kosulį paversti drėgnu, nes kosėjimas, kai kosulys drėgnas, yra naudingas, kadangi gleives reikia pašalinti iš organizmo.

Pabandžiau surinkti, mano galva, priimtiniausius patarimus.

• Patartina gerti daug skysčių (sultys, šilta arbata su citrina, mineralinis vanduo (suaugusiems)), atsikosėjimą lengvinančių vaistažolių arbatų (čiobrelių, aviečių stiebelių, liepžiedžių).

• Patalpas patartina vėdinti ir drėkinti, jei jose sausa.
Judėjimas, t.y. padėties keitimas, padeda atsikosėti. Todėl nereikia ilgai gulėti vienodoje padėtyje, naudingiau pasivartyti – pagulėti ant vieno, ant kito šono, ant nugaros, paskui ant pilvo.

• Vaikams reikia leisti judėti tiek, kiek jie nori.

• Reikia nepamiršti nuolat keisti kūdikių bei mažų vaikų padėtį (dažnai panešioti ir kt.).

Sausą kosulį paversti drėgnu padėtų garų inhaliacijos su vaistažolėmis (čiobreliai, šalpusnio žiedai) ir jų eteriniais aliejais (eukalipto), trukmė 3–10 min.
Taip pat jos turėtų būti daromos su soda ar jūros druskos vandeniu. Į vieną litrą vandens reikėtų įberti arbatinį šaukštelį sodos. Šiai procedūrai tinka ir eteriniai aliejai, jie dezinfekuoja kvėpavimo takus. Eukaliptų, mėtų ar spygliuočių eterinio aliejaus inhaliacijos turėtų būti atliekamos du kartus per dieną.



• Naudingos kojų vonelės (iki blauzdų, vandens temperatūra 37–42oC). Kojas reikėtų įmerkti į vandenį iki pusės blauzdų, o jeigu norima sustiprinti poveikį, į vandenį galima įpilti 2–3 valgomuosius šaukštus kibirui vandens druskos ar garstyčių miltelių), trukmė 10–20 min. Po to kojos sausai nušluostomos ar nuplaunamos švariu vandeniu ir apmaunamos vilnonėmis ar kito natūralaus pluošto kojinėmis.

• Veiksmingas sausas ar drėgnas šildomasis kompresas ant krūtinės (nekarščiuojant, kambario temperatūrai esant ne žemesnei nei 20oC).

• Vaikus reikia aprengti šiltai, bet negalima leisti suprakaituoti.

• Naudinga pasivaikščioti gryname ore, jei vaikas nekarščiuoja ir gerai kvėpuoja pro nosį.

Vaistažolės sausam kosuliui gydyti
:
piliarožė, ankstyvasis šalpusnis, islandinė kerpena, miškinė dedešva, siauralapis gyslotis. Taip pat tinka čiobrelis.

Kosulį padeda malšinti toks mišinukas: sutarkuoti per bulvinę trintuvę svogūną, išspausti jo sultis ir sumaišyti su medum. Gerti po šaukštą 3-4 kartus per dieną.

Manau, labai puikųs patarimai pateikiami "Valstiečių laikraštyje":
1. Delnų masažas. Galima naudotis plastmasiniu masažuokliu, trinti rankomis, tarp delnų ridenti rutuliuką. Plaučių zona yra delno vidurys, nykščio pagalvėlė ir pats nykštys. Masažuodami judėkite nuo delno vidurio link nykščio.

2. Šildymas. Labai gerai tinka įprasti vaistinėse parduodami garstyčių lapeliai. Prieš uždėdami ant krūtinės, iškirpkite nedidelius gabalėlius, atitinkančius plaučių formą, įmerkite į šiltą vandenį, priklijuokite ant krūtinės ir šiltai apsivyniokite. Procedūrą reikia tęsti 30 minučių.

3. Pėdų masažas. Bet kuriuo šildomuoju tepalu išsitrinkite pėdas, tada jas gerokai pamasažuokite. Ypatingą dėmesį skirkite pėdos pagalvėlei, esančiai žemiau didžiojo piršto – tai plaučių zona. Masažo metu judesiai turi būti nukreipti link didžiojo piršto, vėliau pamasažuokite ir jį. Jeigu nuo kosulio gydote vaiką, po masažo paplekšnokite jo pėdutę tiek kartų, kiek jam metų.

4. Panašų šildomąjį efektą suteikia svogūno bei česnako sultys. Kvapas nebūna labai malonus, todėl geriausia šiomis sultimis trinti pėdų pagalvėles ir didžiuosius pirštus.

5. Medaus kompresas. Tai – senas liaudiškas receptas, padedantis atsikosėti. Jį galima uždėti ne tik ant krūtinės, bet ir ant delnų. Pusę arbatinio šaukštelio medaus ištrinti su keliais lašais spirito arba degtinės, šia mase ištepti delno zonas, atsakingas už plaučius, tada uždengti plėvele, šiltai apvynioti ir eiti miegoti. Rytą jausitės kur kas geriau.

6. Sėklų terapija. Galima naudoti moliūgų, arbūzų, obuolių, vynuogių sėklas. Priklijuokite pleistru jas prie delnų. Labai svarbu, kad sėklos būtų pritvirtintos teisinga kryptimi – nosytėmis nuo nykščio į delno vidurį. Trinkite šias sėklas, toks mažas gerai veikia aktyvius plaučių taškus.

7. Kvėpavimas. Atsisėskite ant pačios aukščiausios kėdės, kurią turite. Išsitieskite, nugarą prispauskite prie atlošo, rankas pasidėkite ant kelių. Galite užsimerkti. Giliai įkvėpkite ir iškvėpkite 4 kartus. Apatinės kūno dalies stengdamiesi nejudinti, pasisukite, kiek galite, į kairę. Grįžkite į pradinę padėtį. Rankomis apkabinkite kėdės atlošą ir lėtai suskaičiuokite iki 4. Grįžkite į pradinę padėtį, vėl 4 kartus įkvėpkite ir iškvėpkite, tada pasisukite jau į kitą, dešinę, pusę. Vėl rankomis apglėbkite kėdės atlošą, suskaičiuokite iki 4. Ir vėl – kvėpuokite ir sukinėkitės dar tris kartus. Būtų gerai, jei rastumėte laiko šiuos pratimus atlikti kelis kartus per dieną.

Naminis sirupas, tinkamas suaugusiems:
1 dalis citrinos, 1 dalis medau, 1 dalis romo arba džino. Viską supilti į stiklinį butelį. Gerti po šaukštelį kas 2 ar 3 valandas.



Dar keli galimi naminio sirupo receptai:
Lygiomis dalimis citrina, imbieras ir medus. Medų gerai ištritnti su viskuo. Gerti užpylus karštu vandeniu.

Sutarkuoti plaštakos dydžio imbierą: nuskutam ir tarkuojam ne elektrine, bet rankine trintuve, 1 citrinos sultys. Kokie 2-3 arbatiniai šauksteliai malto cinamono. Ir 2/3 viso to sudaro medus.
Valgom po šaukstelį ryte ir vakare.

Galite sumaišyti juodo ridiko su šiltu virintu pienu santykiu 1:2, į šį mišinį įdedama medaus. Vartojama po valgio po vieną šaukštas sulčių.

Užvirinti 0,5 litro pieno vikite vidutinio dydžio svogūną, įdėkite šaukštą medaus. Vartokite šį mišinį nakčiai.
Šį mišinį lengvai geria net vaikai, nes šis mišinys neturi svogūnų kvapo.

Dar labai daug visko radau, bet jei bent vieną dalyką iš čia pateiktų panaudosite, tikiu, baisusis sausuolis tikrai greičiau dings.






Šaltiniai:
www.sveikaszmogus.lt
www.e-vaistine.lt
www.lsveikata.lt
www.sveikatossodas.lt
www.zebra.lt

Paveikslai ir informacija:
nzdl.sadl.uleth.ca
zdorovichok.ru
www.tea.ru

12 komentarų:

Lileta rašė...

Nepamenu ar tau sakiau ,bet pirkau tokius lasiukus PERTUDORON ,beveik stebuklingi nuo sauso kosulio .Jie ekologiski ir aisku nepigus .Bet kai mano mazes negeria arbatu ,citrinu ar svogunu ,tai mums labai gerai .O kojas mes daznai sildom ,jei tik koks snargliukas is kart merkiam ,labai padeda .Ir as su knyga ant keliu kartais pakaifuoju :)))

Anonimiškas rašė...

Ačiū už patarimus. Deja, išbandyti jau ne vienas iš jų: daug šiltų arbatų, šilti kompresai, drėgnas kambario oras, inhaliacijos bet sauso kosulio niekaip nepavyksta išvyti...Jei atvirai jau net nežinau kuo griebtis nes ateinačioso vakaro ir nakties laukiu, kaip prakeiksmo.

Vaivaj rašė...

Yra dar toks vaistas Stodal. Mano sūnui jis padeda. O ir pati pageriu. Be to, inhaliuoti reiktų laaaaaaabai intensyviai. Pabandykite kelias dienas, jei tik yra galimybė, kas valanadą pakvėpuoti ar čiobrelių arbatžolių užpilo, ar eukalipto, ar tiesiog eteriniu aliejuku praskiesto vandens.
O gal tai alergija? Ar tyrėtės ją?
Be to, jei tai tęsiasi labai ilgai, teiktų rimčiau išsitirti. Tai gali būti ir mikoplazma, kuri, kiek žinai, gydoma antibijotikais.

Anonimiškas rašė...

Ačiū labai už patarimus. Šiandien išbandžiau savo vaikams nuo sauso įkyraus kosulio svogūno sultis su medumi. Net nustebau dėl tokio gero rezultato. Dar pakosti, bet jau nėra tokių priepuolių.

Vaivaj rašė...

Džiaugiuosi, kad padėjau :-)
Sveikite greičiau :-)

vaistazoles rašė...

Kosulys gali būti daugelio ligų simptomas. Jei per 2 sav. jis neišnyksta gydomas nuo įtariamos ligos, kreipkitės į specialistą. O ypač sausas kosulys, kuris paprastai gydomas jį slopinant, yra blogas pranašas...

Daumantas rašė...

O jeigu tarkim lyg tai praėjo viskas, visi kosuliai, bet vaikas po ligos vis dar kosėja šlapiai karts nuo karto? Ką čia galėtų reikšti? Gydytojai liepė gert sirupus kažkokius, bet kad nelabai padeda..

Vaivaj rašė...

Na aš nesu medikė, bet kiek domėjausi, tai nuo kosulių organizmas valytis gali kad ir mėnesį. Aš, asmeniškai, kai jau akivaizdus pagerėjimas, neduodu jokių sirupų. Stengiamės gerti daug skysčių ir vis pakvėpuojame garų.

Anonimiškas rašė...

Besilaukiancios koju kaitinti negali.

Ugnė rašė...

Dar daugiau info apie kosulio gydymą radau: www.vaistainuokosulio.lt

nuo kosulio rašė...

Oj kosulys tikrai vargina, o ir jei ilgiau nepraeina aš asmeniškai skubu kreiptis į gydytoją!

vaidukks rašė...

pritariu, kad kosuli reikia greitai gydyti ir neuzleisti, kad nebutu kokiu komplikaciju..
http://makiazasmaistui.blogas.lt/ode-raudonosioms-pupelems-127.html#comment-12