2009 m. spalio 24 d., šeštadienis

Tonzilitas (angina)

Man visada sunku suprasti, ar puola angina, ar šiaip kas. Ir niekaip nežinodavau, kur kas yra.
Ir štai radau puikų vaizdinį paaiškinimą Baltijos Amerikos klininkos puslapyje.

Sergant tonzilitu skauda gerklę ryjant, padidėja glandos, pakyla kūno temperatūra, gali atsirasti galvos skausmas.
Pagrindinė priežastis – nebaigtos gydyti peršalimo ligos, kai bakterijos „apsigyvena“ migdoluose. Taigi peršalusį vaiką būtina visai išgydyti.

Veiksmingiausias tonzilito gydymo būdas – migdolų skalavimas vaistiniais preparatais ir žolelių nuovirais. Sudėtingesniais atvejais reikės antibiotikų.

Apie anginą jau rašiau pernai: kalbėjau apie kompresus ir kaip juos teisingai uždėti, o štai šiemet vėl, nes mus vėl užklupo angina...

Iš tiesų akivaizdu, jog nuo seno angina gydoma įvairiomis natūraliomis priemonėmis. Vienas žmogus, kurio taip ir nepavyko nustatyti, surinko krųvą priemmonių, kurios gali palengvinti ligos eigą.
1. Sutarkuoti burokėlius ir išspausti sultis. Į vieną stiklinę sulčių įpilamas 1 valgomas šaukštas 6% acto ir gautu mišiniu 5-6 kartus per dieną skalaujama gerklė. Galima gerklę skalauti ir burokėlių nuoviru.
2. Galima gerklę skalauti geriamosios sodos ir druskos tirpalu.
3. 10 medetkos žiedų užpilama 1 stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošiama, ir gautu antpilu 3-4 kartus per dieną skalaujama gerklė.
4. 3 arbatinius šaukštelius svogūnų lukštų užpilami 0,5 litro vandens, užvirinama, 3-4 val. palaukiama, perkošiama ir 5-6 kartus per dieną skalaujama gerklė.
5. 2-3 susmulkintos česnako skiltelės užpilamos viena stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošiama ir 4-5 kartus per dieną skalaujama gerklė.
6. 4 arbatiniai šaukšteliai susmulkintų šalavijo lapų užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens. 30 min. palaukiama, perkošiama ir gautu nuoviru 4 kartus per dieną skalaujama gerklė.
7. Lygiomis dalimis imti šalavijo lapų ir ramunėlių žiedų, užpilti verdančiu vandeniu, 30 min. palaukti ir perkošti. Šiuo antpilu 4 kartus per dieną skalauti gerklę.
8. Maždaug 1 dalis pušų pumpurų užpilama 10 dalių vandens. 30 min. pavirinama, 4 valandas palaukiama, perkošiama. Vartojama po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną. Galima daryti šio nuoviro inhaliacijas.
9. Kas valandą burna skalaujama 30% citrinos rūgšties tirpalu arba kramtomi citrinos grežinėliai.
10. 3 kartus per dieną suvartoti po vieną arbatinį šaukštelį svogūno sulčių.
11. 100 gramų džiovintų mėlynių uogų užpilama 0,5 litro vandens ir virinama, kol nugaruoja 10% skysčio. Šiuo nuoviru skalaujama gerklė.Alijošius
12. Alijošiaus lapus sudėti į stiklainį ir priberti cukraus. Aprišti marle. Po 3 dienų gautas sirupas perkošiamas ir geriamas 3 kartus per dieną.
13. Susmulkintos beržo šakelės su pumpurais užpilamos verdančiu vandeniu, 1 valandą palaukiama, perkošiama, geriama po keletą stiklinių per dieną.
14. Imti lygiomis dalimis ramunėlių, eukalipto lapų ir medetkos žiedų. Vieną valgomą šaukštą žaliavos užpilti 1,5 stiklinės vardančio vandens ir uždengus pavirinti 2 min. Tada supilti į termosą ir laikyti 30 min., kad pritrauktų ir po to nukošti. Gautu nuoviru skalauti gerklę ryte ir vakare. Pradėti skalavimą 26°C temp. nuoviru, paskui kas kartą mažinti jo temp. po 1 laipsnį, kol pasieksite 16°C temp. Tada 3-4 savaites gerklę skalauti 15-16 °C temp. nuoviru.
15. 1 valgomasis šaukštas obuolių acto ir pusė stiklinės virinto vandens. Šiuo tirpalu skalauti gerklę po 3-5 min.
16. 1 arbatinis šaukštelis anyžiaus vaisių užpilamas 1 stikline verdančio vandens, 1 valandą palaukiama, perkošaiama ir geriama po 1/4 stiklinės 4 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį.
17. Po valgio lėtai kramtomi propolio gumulėliai. Per dieną sukramtyti 5 gr. Kramtant kokybišką propolį, tirpsta ir peršti liežuvis.
18. Lygiomis dalimis sumaišyti citrinos sultis su medumi. Mišiniu kelias min. skalauti burną, paskui nuryti.
19. Skalauti burną šviežiomis burokėlių sultimis.
20. Užpilti 10 gr. susmulkinto propolio 100 gr. spirito. Parą palaikyti kambario temp., kaskart suplakant. Perkošti per vieną marlės sluoksnį. 2 arbatinius šaukštelius ekstrakto ištirpinti 0,5 stiklinės šilto vandens ir skalauti gerklę.
21. Sutarkuoti 1 stiklinę burokėlių. Įjuos įpilti 1 valgomą šaukštą maistinio acto. Palaikyti 1 val., perkošti. Gerti nedideliais gurkšneliais, keletą kartų per dieną. Taip gydomas ir lėtinis tonzilitas.
22. Imti po 1 valgomą šaukštą ugniažolės ir ramunėlių. Užplikyti 1 stikline vardančio vandens. Nuoviru skalauti gerklę.
23. Virti bulves su lupenomis nedideliame kiekyje vandens (kad garuotų ne vanduo, o bulvės). Kvėpuoti iš puodo kylančiais garais. Procedūrą atlikti 2 kartus per dieną (ryte ir vakare). Po jos į lauką negalima eiti, reikia gulėti lovoje.
24. 1 valgomas šaukštas ramunėlių žiedų užpilamas 1 stilkline verdančio vandens. 1 val. palaukti, perkošti ir antpilu skalauti gerklę 3-4 kartus per dieną. Galima skalauti gerklę įmaišius 1 arbatinį šaukštelį medaus.
25. 4-5 susmulkintus šviežius arba džiovintus gysločio lapus užpilti 1 stikline verdančio vandens. 30 min. palaukti, perkošti ir antpilu skalauti kas valandą gerklę. Galima antpilą pasaldinti medumi.
26. Vandenyje ištirpinti truputį medaus ir tirpalu 4-5 kartus per dieną skalauti gerklę.
27. Šviežius arba džiovintus rožių žiedų lapelius užpilti medumi. Gerai išmaišyti. Imti po truputėlį ir labai iš lėto čiulpti. Rožių mišinį čiulpti ilgą laiką, kai tik tuščia burna.
28. Paimti dar šiltų pelenų (medžio), suvynioti į švarią medžiagėlę ir dėti ant kaklo (gerai prispausti, tik žiūrėti, kad pelenai nebūtų per karšti). Po kelių tokių procedūrų gerklė ilgam nustoja skaudėti.
29. Suvalgyti pusę citrinos su odele. Po to 1 val. nieko nevalgyti ir negerti. Procedūrą pakartoti po 3 val. Ši procedūra tinka, kai yra pati pradžia anginos.
30. Imti 2-3 skilteles citrinos be odelės ir įsidėjus po vieną į burną lėtai čiulpti, iš lėto, po truputėlį nuryjant sultis. Citrinos skiltelę stengtis laikyti burnoje kuo toliau (kuo arčiau gerklės). Procedūrą atlikti kas valandą, kol nepasijusite geriau.

Paveiklai iš
http://esteline.blogg.se/
www.eurolab.ua

14 komentarų:

Sabina rašė...

Liuks staripsnis! ors mes taip pat daznai sergam angina, bet isitiknau mums nuostabiai padeda varskes kompresas! nutraukia staigiai angina ir greit pasveikstam!

Agnė rašė...

Dar labai gerai anginą gydo natūralus gamtinis antibiotikas - imbieras. Vartoti visais įmanomais būdais (imbieriniai cukatai, imbieras su medum, imbiero ir citrinos arbata ir t.t.) kuo didesniais kiekiais. Bent jau man šalutinis poveikis nepasireiškė, o sirgdama angina suvalgydavau milžiniškus kiekius, vien tų saldainių bent puskilogramį. Bet padėdavo gerai. Arbatą irgi labai aštrią pasidarydavau. Tiesa, pasveikusi į imbierą bent mėnesį negalėdavau žiūrėti.
Šalavijas irgi gerai padėdavo. Tik aš skalaudavau tiek kartų per dieną, kiek prisimindavau.
Ačiū už kitus patarimus, pabandysiu. Nors labai tikiuosi, kad neprireiks. To ir kitiems linkiu.

Vaivaj rašė...

Ačiū, agne, ir tau. Visai pamirįau ir imbierą, ir šalaviją.

Anonimiškas rašė...

Ačiū už informaciją!
Taaaip, vadinasi, man buvo angina :)
Bet intuityviai "pataikiau" su gydymo metodais: skalavau šalavijų ir ramunėlių užpilais, dar daugiau išgėriau aviečių lapų, ramunėlių ir imbiero arbatos. Tikra tiesa, kad po didelio kiekio suvartoto imbiero į jį nebesinori net žiūrėti :D

MANO.KISKIS rašė...

Oho, tikrai naudinga! Aciu

Agnė rašė...

Prisiminiau dar vieną vaistą. Nežinau, kaip tiksliai vadinasi, aš jį koriukais vadindavau. Kai bitės prineša medaus, jos korio akutes užklijuoja kažkuo. Kai suka medų, korio viršų nuima. Tai va tą viršų aš ir kramtydavau, kai turėjau, labai gerai padėdavo. Jei nelabai tiksliai parašiau, atleiskit ir pataisykit, su bitėmis nelabai ką bendro turiu.

Vaivaj rašė...

Įtariu, kad apie medų su koriu kalbate ;-)

Renatulis rašė...

O gal bičių pikis??? Mums močiutė vaikystėje liepdavo ilgai ilgai kramtyti tą "smalos šmotą".

Vaivaj rašė...

Tiksliai nežinau ir aš. Gali būti, kad tai iš tiesų bičių pikis.
Na bet seniai juk žinoma, jog bičių produktai - puikus dalykas.

Anonimiškas rašė...

pagaliau kazkas konkretaus , o ne abstraktus meslas kaip kad kituose saituose ... aciu labai uz puiku straipsni :)

kas geriausiai patiko kad issiaiskinau kad gerai atveri savo rykle ir matai gumba sykart kaireje puseje pas mane ir zinai kad angina o ne koks kiauliukas gripas ;)

tik va ydomu 3 dienos sirguliuoju , jau temperatura numusiau iki 37,5 ir reikia siaip jau maisto produktu y parduotuve , o faktas kad gripas lyg ir siaucia na gal ir bet kai sergi angina ir netycia pasigautum gripa ar tai jau butu kaip komplikacijos organizmui ? tos baisiosios ? ar ne kazin ?

tikrai prisibijau apie ka neismanau , ypac kai temperatura antraja diena kabojo 39.6 visa kiaura diena :) xe ... siaip dar sonus labai skauda bet tai turbut nuo gulejimo :P :DD nors kazkokiam straipsny skaiciau kad angina gali prie inkstu uzdegimo davesti ...

pagarbiai Darius

Vaivaj rašė...

Nesu medikė, bet...
Negi tikrai nėra nieko, ko galima paprašyti, kad nupirktų maisto? na vis tiek koks draugas kitas yra. manau, tikrai neatsisakytų pagelbėti.
Bet jei jau nėra nieko, kas galėtų nupirkti maisto, siūlau užsidėti kaukę, jei jos nėra, tai tada užsimuturiuoti šaliku nosį ir burną, ir greitai greitai iki mažiausios parduotuvės.

Man ir pačiai skaudėjo šonus ir kojų raumenis nuo gulėjimo. Prasimankštinau kažkaip.

Linkiu greičiau sveikti :-)

Anonimiškas rašė...

Labai efektyvus vaistas nuo anginos yra rupūžės nuodai. Bet to vaisto pasiruošti reikia vasarą. Pagaunama rupūžė, nuplaunama ir gyva dedama į stiklainį ir užpilama spiritu, naminuke ar degtine. Po savaitės galima rupūžę išmesti. O tirpalą skiesti vandeniu ir skalauti gerklę. Santykis priklauso nuo spirito ar degtinės stiprumo. Jei tai spiritas - 1:10, jei naminukė - 1:6, jei degtinė 1:4. Mano dukrai paskui pūlinga angina praeidavo per 3 dienas.

Vaivaj rašė...

Na čia reikia tam nusiteikti, šiaip ar taip, gyvą padarą nudaigoji...

R&2Bs rašė...

Puiki priemone skalavimui yra druska su medum ir citrinos sultyse. Galima slakeli vandens ipilti jeigu per tirsta. Citrina su medum numusa nemalonu druskos skoni :)